Thursday, June 23, 2011

6 Perkara Yang Korang Buat

Assalamualaikum

Hye uollss....what's up..?..harap korang dalam keadaan sihat walafiat untuk baca entry blog aku pada hari nie.Korang tengok tak tajuk entry kita '6 Perkara'. Mesti perkataan tu tengah bermain-main dalam kepala otak korang kan...hehehe.3 perkara tu apa sebenarnya...?...tips nak mengatasi masalah cinta ker...?..takdelah..orang macam saya nie manalah pandai nak bercinta-cintun macam budak-budak remaja zaman sekarang nie.

Oklah,saya malas dah nak main rahsia-rahsia nie..sebenar perkara yang saya maksudkan adalah 6 perkara yang selalu korang buat apabila menggunakan blog.Saya nak share sikit artikel yang saya terjumpa. Korang rasa blog korang cantik, entri yang korang buat pon best. Tapi..Korang ada fikir tak, ade ke orang nak baca?

 6 kesalahan ini perlu dielakkan semasa korang berblog. Tak kisahlah nak baca atau tidak. Saya cume share. Maybe dari sini korang boleh menaikkan trafik korang

1. Tak hiraukan ape yang blogger lain minat 
     baca
    - Adalah penting untuk korang tau taste pembaca korang. 
      Apa yang diorang minat nak baca, apa yang diorang nak 
      tahu. Korang boleh tanya pendapat diorang. Berbincang 
      di facebook atau twitter ke, update status, dsb.



2. Tak Open dan Kreatif
     - Semasa buat entri penyampaian itu perlulah kreatif. Buat 
       komik ke. Janji message tu sampai kepada 
       pembaca tak kisahlah kalau walaupun simple. 



3. Tak promote
     - Bila korang dah buat entri, korang tak promote pulak. 
       Macam mane orang nak tau kan? Promote la kat FB ke, 
       Twitter ke, kan?

4. Jarang update entri 
     - Perlu sentiasa update entri. 10 entri sehari pon takpe. 
        Bila blogger lain tengok kat dashboard, sesetengah 
        blogger 2,3 hari tak update entri. So, cuber cerita
        kenapa harus mereka melawat blog anda tanpa cerita

        yang baru?

5. Publish Entri Tanpa Membaca 
     - Kadang-kadang saya tertekan publish tanpa sempat membaca 
       dan edit, tapi cepat-cepat saya buatkan draft balik. Try 
       check dulu ayat yang korang dah tulis, ok ke tak untuk 
       mengelakkan bad impressions kepada pembaca.



6. Jangan Copy Content
     - Ini adalah sangat sangat sangat tidak digemari oleh 
        sesiapa. Jangan copy bulat-bulat entri blogger lain. Kalau 
        nak, mintak izin atau backlink kan url mereka. (Tapi kadang-kadang 
            blogger lain dah buat entri yang kita nak buat tapi kita tak tau. Macam mana? Dimaafkan tak?)
 

*Harap info nie berguna untuk kita semua dan dapat memperbaiki diri kita pada masa-masa lain.

Kalau ada masa,nanti saya akan buat entry yang seterusnya.

Bubye
Salam
See You Soon

Thanxs sudi baca entry kali nie..:)

   Salam Sayang,


Suka..? Like Jer!

12 comments:

Cik Mimie said...

nice..^_^

~ena kinang~ said...

tenks cik mimie..:)

mrs.asrafovic said...

stuju sgt 2..klau cmtu nk maen2 promote kt cni laa...
hehhe....
sggah la yea..i follow u....:)
http://kartikanasyitahzone.blogspot.com

cik ungu said...

oihhhh...

terase gile oke nombor 4 tuuu..


i pemalas..
sekian.

wawawa~

Elie Lily said...

elie macam kamu jugk!
publish entry tanpa membaca!
oas tgk blik baru tahu banyak typo!
sadis!heheh

Bluewendy said...

bagus!! sker la bace..hehehe..klu idea dah same tuh, tukar2 skit, wat ayat kita sendiri, ala, macam kat skolah2 dulu, jawab exam penulisan, smua tajuk same kot..idea n ayat jek yg len..hehehe=)

syaza kelyza said...

info yang bagus :)

~ena kinang~ said...

tenks all sudi komen..
saya stuju sgt dngan pendapat korang suma..:)

Bella One ♥ said...

gud info =)
memang salu preview dulu utk bace blk entry sebelum publish.

jum komen entry bella pulak. hee ~

Gua Tertidur said...

betul tu..bia lah gune idea sendiri..baik tak yah beblog..tak pun entry blogger lain tu adjust semula tapi sentuhan sendiri kn?

http://semalamakutertidur.blogspot.com/

alif haris said...

yup2 .. saya suke preview b4 publish entri :)

~ena kinang~ said...

gua : macam tu bolehlah...baru org lain x marah..
alif : bagus...sentiasa buat bgitu sbelum publish k..

Post a Comment

Copyright@ *Segala post-post yang tercatat di atas adalah hak milik Cik Ena*